iPhone tips

iPhone tips

 

Med en iPhone kan du göra så mycket mer än bara ringa, smsa och surfa. Det finns massa smarta funktioner och de blir fler och fler i samband med uppdateringar och de nyare modellerna. Med funktioner iPhone erbjuder och iPhone tips kan du effektivisera ditt mobilanvändande.

Nedan listar vi några grundläggande iPhone tips. Perfekt för dig som är ny med iPhone eller som inte börjat utnyttja alla möjligheter en iPhone har förinställt. Vi ger dig iPhone tips och tricks!

 

10 iPhone tips och tricks

  1. Tillbaka till toppen: har du scrollat långt ner i Facebook- eller Instagramflödet, eller på en hemsida så kan du snabbt komma tillbaka till toppen igen. Du touchar bara högst upp i mitten av din skärm. 

  2. Utnyttja sidoknapparna: här kommer flera samlade iPhone tips. Med låsknappen och höja-volymknappen tar du en skärmdump av skärmen. I kameraläge kan du fota med höja-volymknappen. När det ringer kan du stänga av ljudet utan att klicka av samtalet genom att klicka en gång på låsknappen, perfekt i olämpliga situationer!

  3. Ta hand om dina ögon: skärmtid kan störa synen och på kvällarna kan ljuset från skärmen störa produktionen av sömnhormon vilket försämrar din insomning och sömn. Undvik detta genom att aktivera Night Shift, ett skärmljus som inte stör dina ögon. Gå in på Inställningar > Visning och ljusstyrka > Night Shift. Du kan reglera hur mycket ljuset ska förändras och inom vilka tider du vill aktivera nattljuset.

  4. Ta hand om dina ögon 2: har du svårt att läsa sms och liknande för att texten är för liten? Justera textstorleken genom Inställningar > Visning och ljusstyrka > Textstorlek.

  5. Ge bort en app i present: har du glömt att köpa något till din kompis eller familjemedlem som fyller år? Ge bort en app! Såhär gör du: Sök upp appen i App Store > Klicka på dela-ikonen uppe till höger (fyrkant med uppåtgående pil i) > Ge app i present/Skicka present > Fyll i mail, namn och ett litet grattismeddelande. Klart!

  6. Skicka ett personligt meddelande när du klickar ett samtal: när någon ringer vid fel tillfälle kan du klicka i att du ska svara med ett meddelande. iPhone har förinställda meddelanden men om du inte känner att de passar dig och din ton kan du skapa egna. Gå in på Inställningar > Telefon > Svara med meddelande. Där kan du skriva in tre olika svarsalternativ som passar dig!

  7. Börja använd Siri: Siri kan hjälpa dig med små enkla saker som underlättar för dig tidsmässigt. Först kan du aktivera Siri genom Inställningar > Siri > Aktivera antingen vid “Hej Siri” eller att klicka på sidoknappen. Sen kan Siri skapa påminnelser genom att du aktiverar Siri och sedan säger exempelvis “Påminn mig att ringa mormor om en timme”. Du kan också aktivera att Siri berättar vem som ringer, det kan vara smidigt när du har hörlurar i och din iPhone i väskan exempelvis. Då går du in på Inställningar > Telefon > Tillkännage samtal och ställ in i hörlurar. Ett sista iPhone tips med Siri är om du vill visa bilder från ett speciellt tillfälle men inte orkar scrolla igenom alla dina bilder. Då kan du aktivera Siri och säga “visa alla bilder från juni 2015" exempelvis. 

  8. Placera din favorithemsida på hemskärmen: ett smidigt iPhone tips för dig som besöker en hemsida ofta och vill bespara dig tiden det tar att gå in på Safari och söka upp sidan. Du går in på hemsidan > klicka på Dela-knappen (fyrkant med uppåtgående pil) > Placera på hemskärmen. Nu har du snabbtillgång till hemsidan direkt från hemskärmen!

  9. Lås skärmen i en app för att hålla dina vänner undan: det här är ett iPhone tips för dig som har vänner som scannar igenom hela din iPhone när du bara ska visa en bild, något på Instagram eller dylikt. Det finns en funktion som gör att du kan låsa skärmen i en specifik app så dina vänner inte kan titta igenom hela din iPhone. Aktivera genom att gå in på Inställningar > Hjälpmedel > Guidad åtkomst > Aktivera och ställ in in att det endast kan låsas upp med lösenkod eller Face id. Genom detta kan du gå in i en app, klicka på låsknappen tre gånger så aktiverar du en låsning. Avaktivera genom att klicka på låsknappen två gånger.

  10. Optimera användandet av Airpods: Airpods är inte bara ett par bra hörlurar utan de har flera inställningar så du kan optimera användningen av dem. Koppla in dina Airpods > Inställningar > Bluetooth > Namnet på dina Airpods. Här kan du ställa in kortkommandon för höger och vänster hörlur, t.ex. byta låt, pausa/spela upp musik, aktivera Siri och detsamma gäller svara i telefon och lägga på.

Med dessa funktioner iPhone erbjuder och iPhone tips hoppas vi att din iPhone användning blir smidigare, mer effektiv och underlättar i din vardag!2021-05-03
Produkter

Information